Gebraden eend...

...met rode kool en aardappelknoedels
Gebraden eend...

berbel zorgt niet alleen voor schone lucht. Met berbel wordt ook gekookt. Zoals bijvoorbeeld op onze meermaals bekroonde Downline Infinity kookplaatafzuiging. De revolutionaire Downline Infinity combineert twee geweldige apparaten: een flexibele inductiekookplaat en een krachtige werkbladafzuiging voor geurvrij koken.

berbel goes cooking: En dat met een klassiek kerstgerecht: gebraden eend met rode kool en aardappelknoedels.

Kerstmis is hét feest van het jaar. De familie komt samen en alles moet perfect zijn. Om ervoor te zorgen dat er niets misgaat en uw kerstdiner stressvrij verloopt, volgt hier het recept.  Wij wensen bon appétit!


Ingrediënten voor 4 personen:
1 eend á 2,5 kg
2 middelgrote uien
1-2 appels
1/2 sinaasappel
2-3 takjes tijm
  zout
  gemalen peper

Ingrediënten voor de saus
2 middelgrote uien
50 g selderij
1 wortel
1 kleine appel
een beetje zonnebloemolie
1 tl tomatenpuree
2 el donkere balsamico-azijn
100 ml droge rode wijn 
50 ml rode portwijn (tawny)
ca. 250 ml eenden- of gevogeltebouillon
ca. 250 ml koud water
1/2 sap van een halve sinaasappel
2 laurierblaadjes
3 kruidnagels
3 jeneverbessen
1/2  kaneelstokje
1/2 - 1 steranijs
een beetje aangelengd maiszetmeel (maizena)


Toebereiding:

Stap 1

Verwijder eventuele veren van de eend met een pincet. Verwijder overtollig vet, de huid en het staartstuk. Bewaar het vet. Snijd de vleugels (indien aanwezig) bij het gewricht af en leg ze opzij. Verwijder de ingewanden en was de eend vervolgens goed met koud water en droog hem af met keukenpapier.

Stap 2

Kruid de eend van binnen en van buiten goed met zout en een beetje peper. Schil de uien en snijd ze in grove stukken. Was de appels en snijd ze ook in grove stukken met het klokhuis. Was de sinaasappel goed en snijd deze doormidden. Pers de ene helft uit en bewaar het sap, snijd de andere helft in blokjes. Doe de uien, appels, sinaasappels en kruiden in een kom, breng op smaak met zout en peper en meng het geheel goed. Vul de eend met het mengsel.

Stap 3

Was en schil de ui, wortel en selderij en snijd ze in stukjes ter grootte van een walnoot. Was de appel en snijd ze in grove stukken.

Stap 4

Smelt in een braadslee het bewaarde eendenvet. Voeg eventueel wat extra zonnebloemolie toe. Doe de eendenvleugels, wortel, selderij en uien in de braadslee en bak ze langzaam tot ze lichtbruin zijn. Belangrijk: laat niets aanbranden, anders wordt de saus bitter. Voeg de stukjes appel en de tomatenpuree toe en bak het geheel een paar minuten.

Stap 5

Blus af met de balsamicoazijn en laat deze volledig inkoken. Blus vervolgens af met rode wijn en laat deze eveneens bijna volledig inkoken. Doe hetzelfde met de portwijn. Voeg de eendenbouillon, het water en sinaasappelsap toe. Voeg de kruiden toe en breng alles even aan de kook. Leg de eend in de braadslee, doe een deksel erop en laat de eend smoren in een voorverwarmde oven op 160 °C heteluchtstand of 180 °C boven-/onderwarmte gedurende ongeveer 2,5 - 3 uur.

In deze tijd kunt u rode kool en aardappelknoedels klaarmaken.

Stap 6

Wanneer de eendenbouten zacht aanvoelen als ze lichtjes worden ingedrukt en meegeven, is de eend klaar. Haal de eend voorzichtig uit de braadslee en leg hem op een plaat met rooster. Verwarm de oven voor op 240 °C heteluchtstand en bak de eend in het midden van de oven bruin. Dat duurt ongeveer 10-15 minuten. De eend moet met de poten naar de ventilator gericht liggen, zodat hij gelijkmatig bruin wordt.

Stap 7

Doe ondertussen de saus door een fijne zeef, zet deze op het fornuis, breng hem aan de kook en bind de saus met een beetje aangelengd maiszetmeel. Kook de saus een paar minuten zodat de zetmeelsmaak verdwijnt.

Stap 8

Trancheer de gebakken eend. Snijd de poten bij het gewricht af. Iedereen krijgt zo een borststuk en poot.

Recept voor 8 aardappelknoedels:
50 g zetmeel (van aardappel of mais)Kartoffel- oder Maisstärke)
500 g gekookte aardappelen (bloemige aardappelen, bij voorkeur gekookte aardappelen van de vorige dag)
  zout
  nootmuskaat
30 g gesmolten boter
1 eierdooier
enkele geroosterde blokjes gesneden brood


Toebereiding:

Stap 1

Doe de zetmeel in een kom. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper en doe deze ook in de kom. Op smaak brengen met zout en peper. Voeg de vloeibare boter toe en als laatste de eierdooier. Meng het geheel kort totdat er een deegbal ontstaat.

Stap 2

Doe water in een pan en breng het aan de kook. In de tussentijd maak je van het deeg 8 knoedels. Maak ze iets plat en doe 2-3 blokjes brood in het midden. Sluit het deeg er weer omheen en maak er opnieuw een knoedel van.

Stap 3

Het kokende water goed zouten. Doe de knoedels erin, zet de temperatuur iets lager en laat de knoedels 15-20 minuten in het hete water trekken tot ze naar boven komen.

Tip:

Laat de aardappelen goed uitdampen, zodat ze niet te vochtig zijn.


Ingrediënten voor 7-10 porties rode kool:
1 kropf rode kool (hier 1,8 kg)
2 rode uien
2 appels
1 sinaasappel
1 stuk gember (ongeveer 2 cm)
1 el eendenvet of plantaardige olie
750 ml appelsap
200-300 ml droge rode wijn
1 el jam (bijv. aalbessen of veenbessen)
  zout
  gemalen peper
1 el suiker
2 laurierblaadjes
1 kaneelstok
10  kruidnagels
een beetje aangelengd maiszetmeel


Toebereiding:

Stap 1

Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. Was de rode kool en snijd hem doormidden, dan in vieren. Snijd hem in fijne reepjes met een scherp mes of mandoline. Schil de uien en snijd ze eveneens in fijne reepjes. Was de appels en doe ze door een rasp met grote gaten. Was de sinaasappel goed en rasp ongeveer de helft van de sinaasappelschil. Pers vervolgens de sinaasappel uit. Schil de gember en doe deze door een fijne rasp. 

Stap 2

Verhit het eendenvet in een pan die groot genoeg is en fruit daarin de uien 2 minuten. Voeg ongeveer 1 el suiker toe en een beetje zout. Voeg de rode kool toe, breng het geheel op smaak met zout en peper en doe de wijn en appelsap erbij. Voeg het sinaasappelsap, de geraspte sinaasappelschil, de gember en de geraspte appels toe. Voeg de kruiden toe. U kunt de kruidnagels in een theezakje of thee-ei doen om ze later gemakkelijker te kunnen verwijderen. 

Stap 3

Breng het geheel even aan de kook met het deksel op de pan, kruid opnieuw als het nodig is en laat alles vervolgens zonder deksel ongeveer 40 minuten pruttelen op een laag vuur.

Stap 4

Proef de rode kool daarna opnieuw en breng op smaak indien nodig. Als je wilt, kun je de rode kool indikken met een beetje aangelengd maiszetmeel. Het is belangrijk om het zetmeel langzaam toe te voegen zodat de rode kool niet te stroperig wordt. Het zetmeel moet nog minstens 2 minuten koken om voor een volledige binding te zorgen en de zetmeelsmaak te verliezen.