RED DOT DESIGN AWARD 2019

berbel Skyline Frame krijgt de hoogste onderscheiding: Best of the Best
RED DOT DESIGN AWARD 2019

Rheine, maart 2019 -De expertjury van de Red Dot Design Awards verleent het internationaal erkende kwaliteitszegel alleen aan de beste producten in zijn categorie voor hoge designkwaliteit en uitstekende vormgeving. De Skyline Frame van berbel kon als een van de beste designproducten in de categorie keuken/afzuigkappen overtuigen.

‘Deze onderscheiding is voor het gehele berbel-team een fantastische en motiverende bevestiging voor de lange ontwikkelingsfase met de hoogste eisen aan ieder detail. Het is een grote eer voor ons dat we van de jury van de Red Dot Design Award met de Best of the Best voor onze plafondkap met liftsysteem Skyline Frame zijn onderscheiden’, aldus ir. Peter Ahlmer over de ering. ‘De Skyline Frame is het tot nu toe huiselijkste product van berbel. Het oriënteert zich aan de versmelting van woonruimte en keuken. Het bijzondere aan deze kap is de emotionele omgang met het licht. Behalve de mogelijkheid de kap in de hoogte te verschuiven, schijnt hij in de ruimte te zweven - wat naast het visuele effect ook functioneel de beste oplossing is’, aldus designer Peter Ambrozus. De plafondkap met liftsysteem Skyline Frame is willekeurig in hoogte verstelbaar op individuele lichaamslengte en op hoe dicht de afzuigkap bij het kookveld moet zijn. Met de afstandsbediening of de APP gaat hij langzaam omhoog en naar beneden en biedt ruimte voor het hoofd en een vrij zicht. Bij niet-gebruik verdwijnt de afzuigkap subtiel onder het plafond. 

Het vierkante design in moderne industrial style verbergt achter de fronten van donker rookglas een individueel instelbare effectverlichting. Het evenzo met een afstandsbediening of app bestuurbare kleurenspectrum verloopt van kalkwit tot kopergoudkleurig. In de koudere instelling is het lichtverloop van het Skyline Frame koel blauw, passend voor alle lichte keukens. In de warmere kleurtemperatuur schijnt het licht zachter, met een warme tint. Een mooi accent voor keukens in donkere houten keukens in aardetinten. De Skyline Frame valt door de markante, mat zwarte kaders van vierkante buis op. Opzij aangesloten, open rekken bieden bergruimte voor specerijen, verse kruiden en keukenaccessoires. 
De techniek van de Skyline Frame is klasse, zoals bij alle berbel afzuigkappen. Het berbel principe zorgt voor efficiënte vetafscheiding. Daar komt centrifugale kracht aan te pas,zodat er geen vetfilter benodigd is, dat de prestatie van de kap vermindert. Kook- en bakluchten worden door krachtige en zachte EC-ventilatormotoren de kap ingezogen en daar twee keer om de bocht geleid. Daarbij scheiden zich vetdeeltjes af en vallen in de opvangschaal. De lucht trekt ongeremd verder, wordt met behulp van actiefkool gefilterd en als warmte terug aan de ruimte gegeven.

Over de Red Dot Design Award:Meer dan 5.500 objecten uit 55 landen zijn door designers en fabrikanten ingediend en worden in het kader van een meerdaags beoordelingsproces individueel getest en beoordeeld. De 40-koppige jury die uit onafhankelijke designexperts uit de hele wereld bestaat, beoordeelde de objecten onder andere op innovatiegraad, functionaliteit, kwaliteit, duurzaamheid en ergonomie. Slechts 1,5% van de ingediende objecten kon de jury zo goed overtuigen dat ze met een Red Dot onderscheiden werden: Best of the Best. De Red Dot: Best of the Best-winnaars namen bij de prijsuitreiking op 8 juli 2019 in Essen hun Award in ontvangst. Op 9 juli werden de onderscheiden innovaties in de speciale tentoonstelling ‘Design on Stage – Winners Red Dot Award: Product Design 2019’ in het Red Dot Design Museum, Zeche Zollverein in Essen uitgereikt.